Hendrika Schotanus

 

Hendrika Schotanus

Hendrika (43) vroeg een paar jaar geleden een fiets voor Moederdag. Ze had maar een paar wensen: de fiets moest dezelfde kleur rood zijn als haar auto (een klassieke Volkswagen T3 met laadbak en huif) en het moest een eenvoudige fiets zijn zonder opsmuk, wat inhoudt dat ze een terugtraprem wilde en vooral géén versnellingen. Het werd een Bata4. Haar rijdende, rode metgezel brengt haar sindsdien twee keer per week naar het ziekenhuis in Heerenveen waar ze werkzaam is, en naar haar werkplek in Joure.

In Joure heeft Hendrika een atelier, genaamd ‘By Bruinsma Boppe’. Op deze plek blaast ze oude meubels nieuw leven in, geef ze stijl- en kleuradviezen en maakt ze woondecoraties. Als het even kan, neemt ze haar creaties gewoon mee op de fiets, in het kratje voorop.

Iedereen in het dorp kent Hendrika op haar rode fiets. Fijne bijkomstigheid is dat niemand haar fiets durft mee te nemen. Zelfs haar kinderen fietsen er liever niet op, vanwege de opvallende kleur. Op de vraag of ze nog weleens met de auto gaat, antwoordt Hendrika: “Misschien moet het wat vaker stormen, want dat is eigenlijk de enige keer dat ik de auto pak. Mijn fiets en ik zijn onafscheidelijk.”