Jan Fennema

Jan Fennema

Na zijn geboorte werd Jan Fennema (25) uit Veenwouden gediagnosticeerd met galgangatresia. Toen hij nog maar acht weken oud was, werden zijn galwegen operatief verwijderd. Al snel werd duidelijk dat een levertransplantatie noodzakelijk was om zijn leven te redden. Het wachten op een donor leek eindeloos te duren, maar door een ongeluk op zesjarige leeftijd gaat alles in een stroomversnelling.

Terwijl Jan bij zijn moeder achterop de fiets zit, wordt hij aangereden. Jan verliest veel bloed en wordt met gebroken ribben, een klaplong en een gebroken arm naar het Universitair Medisch Centrum in Groningen gebracht. Tot overmaat van ramp werken ook zijn nieren niet meer. Dialyseren is de enige mogelijkheid. Zijn slechtwerkende lever maakt het nóg gecompliceerder. Jan komt op de Intensive Care terecht. ‘Een geluk bij een ongeluk’, is hoe hij het zelf omschrijft, want Jan komt nu bovenaan de wachtlijst. Als snel is er een donorlever beschikbaar.

Inmiddels leeft Jan al 19 jaar met zijn donorlever. Ondanks alle medicijnen die hij dagelijks inneemt tegen afstoting, voelt hij zich fit en gezond. Wielrennen is zijn grote passie. Eerder dit jaar deed hij mee aan de European Transplant Games. Met een zilveren en gouden plak keerde hij huiswaarts. Komend jaar staat deelname aan de World Transplant Games op de planning, waar Jan uitkomt voor het Dutch Transplant Cycling Team. Als amateurrenner neemt hij ook deel aan de ‘gewone’ wielerkoersen. Natuurlijk wil hij graag in de prijzen vallen, maar aandacht vragen voor orgaandonatie is zijn grootste missie. Dit jaar richtte hij Stichting Overlever op. Met fiets gerelateerde activiteiten, zoals toertochten, zamelt hij geld in voor onderzoek naar levertransplantaties. Op 20 april 2019 staat een fietstoertocht in zijn geliefde Damwoude op het programma.