Marica van der Meer

Marica van der Meer

Reizen is, naast fotograferen, van jongs af aan Marica’s grootste passie. Ze maakte er zelfs haar werk van: jarenlang trok ze als reisleidster de wereld rond en later kreeg ze een kantoorbaan in de reisbranche. Ze kwam er al snel achter dat stilzitten achter een bureau niet bij haar paste; ze miste het reizen. Marica besloot nog eenmaal een grote reis te maken. Niet met het vliegtuig dit keer, maar op de fiets! Ze keek op de wereldkaart wat de langste afstand over land was. Dat bleek een route van Vuurland (het meest zuidelijke puntje van Zuid-Amerika) naar Alaska te zijn. Een tocht van 27.565 kilometer!

In 2002 begon ze aan haar fietsavontuur, Marica was toen 33 jaar. Veel fietservaring had ze niet, maar met haar sportieve aanleg – ze turnde op topniveau – wist ze dat ze dit kon waarmaken. Een deel van de tocht fietste ze op met een fietsmaatje, want alleen door Zuid-Amerika fietsen wat net iets té spannend. Na een jaar moest haar reisgenoot weer huiswaarts. Marica fietste stevig door en volbracht de monstertocht in haar eentje.

Ruim tien jaar later begon het opnieuw te kriebelen. Dit keer was haar reisdoel Australië (28.000 kilometer). Ze wilde daar de verjaardag van haar vriendin bijwonen. Op 1 april 2013 vertrok ze vanuit haar woonplaats Workum. Vijftien maanden later, om 16.00 uur op 26 juni 2014, arriveerde ze bij haar vriendin in Adelaide; precies op tijd voor het feestje. Op dezelfde fiets als de fiets die haar van Vuurland naar Alaska bracht: een Zwitserse Villiger.

In 2019 is het opnieuw raak. Marica wordt dan 50 jaar. Een goed moment om vanuit Workum de wereld rond te fietsen, vindt ze. Of ze dat opnieuw op haar Villiger gaat doen, weet ze nog niet. En of ze net als na haar vorige fietsreizen een boek uitbrengt, is ook nog de vraag. Dat zullen we over een paar jaar weten.

Wil je Marica’s boeken lezen of een fotopresentatie over haar fietsreizen bijwonen? Check haar website: maricavandermeer.nl.